V pondělí 13. prosince bylo zahájeno 4. setkání našeho partnerského projektu Living beside the water (Život u vody).  Setkání šesti partnerských škol proběhlo opět virtuálně.

V pondělí jsme sledovali krátké video z každé školy, kde se všichni účastníci představili, a byli jsme také na virtuální prohlídce  Rokai  Gymnasium v Kaunasu – naší partnerské školy. Druhý den každá ze škol představila svou „vodu“ z hlediska ekonomiky a cestovního ruchu.  Naši prezentaci připravili a prezentovali žáci od 9.C. Třetí den jsme dostali malý domácí úkol – připravit myšlenkovou mapu klíčových slov, která se vztahují ke každé zemi, a na začátku setkání jsme tyto myšlenkové mapy představili.  Každá ze škol používala jiný nástroj a myšlenkové mapy byly velmi pěkné.  Po úvodu jsme čekali na prezentaci turistických letáků o zajímavých místech v okolí, naši žáci představili ostatním  Dubice  a  peklo,  Holanské  rybníky,  Sloup  v  Čechách  a  Máchovo  jezero, každý představil svůj vlastní leták.

Čtvrteční setkání bylo věnováno diskusi o vytvoření tematické e-knihy o vodách jednotlivých zemí, tato kniha vznikne do konce projektu.  Naše část bude věnována středoevropským řekám. Na posledním setkání jsme opět dostali domácí úkol – říct ostatním něco zajímavého o našem jazyce – litevština má velmi dlouhé slovo, v řečtině mají velmi dlouhý palindrom, v češtině máme unikátní ř, v portugalštině najdeme nejdelší slovo, které znamená respirační onemocnění způsobené prachem z erupce sopky,  španělská škola nám řekla, kde na světě se mluví španělsky, a Italové nám řekli význam některých gest, která se používají ve velkém počtu výrazů.  Poté jsme krátce probrali téma jarního setkání v Itálii a na závěr týdenního maratonu jsme zhlédli video o  zajímavých místech Litvy – řece Nemen,  vodní elektrárně Kaunas, lázeňském městě  Druskininkai.