791Ve čtvrtek 28. 4. 2016 se žáci 5. – 9. tříd opět zúčastnili unikátního vzdělávacího projektu „PLANETA ZEMĚ 3000“.

Za obry a trpaslíky jsme se vypravili na filipínské ostrovy. V nekonečném a tajuplném oceánu, který je domovem mnoha krásných i podivuhodných živočichů, nás nejvíc uchvátil „butanding“ (jak Filipínci říkají – žralok velrybí).

Dále jsme se seznámili s domorodými tradicemi v období oslav nejvýznamnějšího křesťanského svátku. Velikonoce se na těchto ostrovech slaví velmi netradičně. Poznali jsme překvapující zvyklosti a odlišné způsoby života Filipínců.

V průběhu cesty napříč Filipínami jsme poznali historii tohoto ostrovního státu.

Pátrání po jednom z nejmenších primátů světa, nártounovi filipínském, jsme zakončili v divoké džungli. Tento živočich je opravdový trpaslík, váha nepřevyšuje 40 g, ale stejně jako všechny živočišné druhy planety Země je ve své dokonalosti, významu a zajištění přírodní rovnováhy skutečným obrem.

Filipíny tvoří 7107 ostrovů. V okolí těchto ostrovů se rozprostírá jedna z nejmalebnějších korálových zahrad na světe. Pátráním po smrtelně jedovatých hadech, murénách a mnoha dalších tvorech jsme naše putování zakončili.

Jako loni i letos děti dostanou časopis „Koktejl“, na který se už moc těší. Všichni se těšíme na příští setkání – „Brazílie – vášnivé srdce Jižní Ameriky“.

Mgr. Zdeňka Šumová932 933 934 936 939 942