Opět po roce jsme se vydali ve dnech 24. – 26. 9. ve složení 18 žáků (z osmých a devátých tříd) a dvou vyučujících do naší spřízněné školy v Geře v Německu. Cestovali jsme vlakem. Jízda byla sice dlouhá, ale nám vcelku rychle utekla. V den příjezdu jsme byli pozváni na procházku městem, kde jsme zhlédli například budovu divadla, ale také zajímavou výstavu „Ano/ne“, díky níž mohly děti nahlédnout do života pamětníků ze šesti zemí bývalého Východního bloku. Následovalo velkolepé přivítání v muzeu za přítomnosti zástupců města a politické strany, kde nám byl předán šek s finanční částkou, díky které se mohl uskutečnit náš výlet na hrad Leuchtenburg.

Druhý den nás čekal, spolu s německými dětmi a jejich učiteli, výjezd do města Kahla, odkud jsme se vydali právě na hrad Leuchtenburg. Počasí nám moc nepřálo, pršelo, a tak jsme velmi rádi využili našich deštníků. Odpoledne jsme si ještě stačili udělat zastávku v univerzitním městě Jena. Zde si děti nakoupily různé dobroty, suvenýry a svítilo i slibované sluníčko.

Poslední den jsme strávili ve škole v Geře, kde se naše děti učily spolu s německými šesťáky, a to německy i česky. Dokonce jsme si spolu také zazpívali. Děti si dopoledne ve škole užily, zažily spoustu legrace a vyzkoušely si konverzaci v cizím jazyce. Abychom neodjížděli s prázdnými žaludky, dali jsme si k obědu pizzu. Poté jsme se rozloučili s našimi novými kamarády a vydali se na nádraží – směr Česká Lípa.

Šárka Volná, Jana Zelenková