Dnes jsme se konečně vypravili na dlouho očekávanou cestu do Ekocentra Střevlík v Oldřichově v Hájích. Cesta vlakem do Liberce a následně přímo do Oldřichova v Hájích utekla jako voda a nás měla čekat už jen krátká asi čtvrthodinová cesta do cíle. No, to by ale nebyly naše paní učitelky, abychom to měli jen tak jednoduché. Protože jsme vystoupili až v samotném Oldřichově a ne o stanici dříve v Mníšku museli jsme šlapat místo čtvrt hodiny tři čtvrtě :-D. Na konci této prodloužené túry všechny čekala odměna v podobě krásné moderní ubytovny s moc dobrým obědem od paní kuchařek. Po obědě už na všechny čekaly kufry přivezené hodným panem Švejdou a paní Švejdovou až před pokoji, a nakonec už jen těžké rozhodování s kým na pokoji strávíme těch následujících pět dní.

Po malém odpočinku nás v domečku řemesel naši lektoři seznámili s programem, který nás tady v Ekocentru čeká. Připomněli jsme si co to vlastně řemesla jsou, kde se s nimi setkáme a představili jsme si nástroje a pomůcky které různí řemeslníci používají. Zajímavé zjištění pro všechny bylo, že i z nás se tento týden stanou řemeslníci a vyzkoušíme si některá řemesla na vlastní kůži. A když se nám podaří spojit vše co se o řemeslech naučíme, vyrobíme si každý svou vlastní loutku. Aby se nám to podařilo, dostali jsme od lektorů úkol na večer, nakreslit návrh loutky, kterou si budeme chtít vyrobit.

Než jsme se však pustili do návrhů snědli jsme jablečný závin ke svačině a šli jsme si ještě užít slunečnou a jarní přírodu. Zašli jsme pozorovat pulce skokanů zelených k nedalekým mokřadům a také jsme nalezli krtčí úkryt v zemi pod krtinou. Cestou jsme si povídali o všem co kolem sebe vidíme.

Závěrečné hry jak míčové, tak soutěživé se všem líbili. A po večeři už nás čekalo splnění zadaného úkolu.

První večer se neobešel bez pár slziček a stýskání po rodičích, ale nakonec všichni spokojeně usnuli v postýlkách přitulení k plyšákům a mazlíkům. Zítra nás čeká velká celodenní výprava, na které budeme mimo jiné hledat přírodniny ze kterých si své loutky vyrobíme.