Dnešní dopoledne jsme strávili s lektorkou Péťou, která nám v programu „Pásli ovce valaši“ ukázala svět pasáků ovcí a všeho co se týká oveček a zpracování jejich vlny. Vyzkoušeli jsme si vlnu česat na česačce. Zajímavé pro všechny bylo i šlapání na kolovratu. Nakonec jsme si sami mokrou formou plstění vyrobili hlavu pro naši loutku a suchou formou plstění jsme si mohli k loutce, nebo pro radost udělat nějakou drobnost, jako srdíčko, čtyřlístek, hvězdičku…

Po obědě nás čekal program „Ze života barvířů“. Lektorka Štěpánka si s námi povídala o barvách, které v přírodě najdeme a jak je dříve barvíři využívali k barvení látek. Společně jsme si batikovali látky, které použijeme na výrobu naší loutky. Než se nám naše látky obarvily, zašli jsme se podívat na to, jaké barvy dokážeme v jarní přírodě najít. Každá skupinka dostala barevný kotouč a společnými silami hledala přírodniny odpovídající barvám. Všichni byli překvapeni, že našli skoro všechny barvy.

Dnes jsme se také zašli podívat do expozice Lužické hory všemi smysly, která je v suterénu naší ubytovny. Nachází se zde ukázky přírodnin, ukázky zvěře, naučné hravé tabule, mikroskopy se vzorky přírodnin. Na videu v malém kině jsme mohli také vidět film o Lužických horách.

Když nám zbyl čas, hráli jsme si s hračkami našich předků, které nám půjčil lektor Láďa. Vyzkoušeli jsme roztočit Káču, hráli jsme čáru o fazole anebo se pokoušeli kuličkou na provázku trefit do malého kroužku.

Po večeři jsme se šli vyřádit na hřiště, kde největší zábavou byla hra na schovávanou.