Letošní březen si pro nás nachystal třicetileté výročí spolupráce se školou v Geře. V pondělí 18. 3. jsme se vydali navštívit naše německé kamarády, kteří si pro nás nachystali skvělý program, a když jsme v pátek 22. 3. z Gery odjížděli, odváželi jsme si mnoho krásných zážitků a zkušeností. Naše skupina čítala dvě paní učitelky a deset žáků a žákyň z devátých tříd.

Pondělní den jsme strávili na cestě do Německa, kterou jsme si zpříjemnili procházkou Drážďan při čekání na autobus. V Geře nás přivítali kamarádi a kolegové z německé školy. Některá děvčata se ubytovala v rodinách, ostatní na místním internátu. V úterý ráno jsme navštívili naši partnerskou základní školu. Přišel nás přivítat místní politik p. Schubert, který škole předal dar, díky kterému jsme si například mohli užít výlet do Výmaru následující den. Poté jsme měli učební program s německými žáky, které jsme učili česky, a oni nás naopak zkoušeli z němčiny. Snažili jsme se co nejvíce používat cizí jazyk a využívat naše znalosti. Ve škole jsme měli oběd a poté jsme pokračovali do městského muzea. V muzeu jsme byli oficiálně přivítáni zástupci školy a města. Zároveň jsme se podívali na výstavu velikonočních vajíček, která byla zdobena různými technikami. Večer jsme jeli do centra města a absolvovali krásnou prohlídku staré Gery s ponocným.

Ve středu jsme se s našimi kamarády setkali na vlakovém nádraží a jeli jsme navštívit historické město Výmar. Město je proslulé díky mnohým významným osobnostem – např. J. W. Goethe, J. S. Bach, F. Schiller a díky mnohým památkám je zapsáno na seznamu UNESCO pod názvem „Klasický Výmar“. Jedna z důležitých zastávek vedla do Gartenhausu Goetha, domu, kde pracoval a odpočíval známý německý básník Johann Wolfgang von Goethe. Během naší návštěvy jsme měli možnost prozkoumat mnoho exponátů, které nám poskytly pohled do Goethova života a jeho tvorby. Také jsme viděli dům v centru města, v němž pobýval básník přes 50 let svého života. Po těchto zastávkách jsme měli menší rozchod v centru Výmaru a vychutnali si zdejší gastronomii.

Ve čtvrtek dopoledne jsme po příchodu do školy společně s Manfredem četli báseň Osterspaziergang od J. W. Goetheho a hledali v ní rýmy. Trénovali jsme také výslovnost a zjistili, že to není vůbec jednoduché. Poté jsme se rozdělili do dvou skupin, abychom si vyzkoušeli nachystané výtvarné aktivity. Skládali jsme origami – letícího ptáčka, který nám dal zabrat, ale s dopomocí se podařil složit všem. Když jsme měli hotovo, přemístili jsme se do jiné učebny, kde jsme si vybrali motiv klíčenky. Na tu jsme podle barev lepili drobné korálky. Obě aktivity jsme si moc užili. Odpoledne jsme šli navštívit památník totalitních režimů, kde sídlilo nejprve Gestapo a následně tu byla věznice pro politické vězně. Mohli jsme se i podívat do auta, kterým byli vězni převáženi, a vyzkoušet si na vlastní kůži, jak velká cela uvnitř byla. Navečer jsme se sešli ve škole s našimi kamarády, dali si společně pizzu, povídali si a hráli také fotbal. Byly nám předány milé dárky a tím jsme se s dětmi rozloučili. V pátek ráno jsme se zase vydali na cestu domů 😊.

Pivarčová Jana, Jindrová Gabriela, za 9. A Fanda Sopkuliak, Jirka Vencovský, Štěpán Linhart, Terezka Hrdličková, Nikča Řehořková, Linda Nguyen, za 9. C Anet Horňáková, Agátka Fajkusová, Nelča Jelínková, Péťa Stárková