Ve dnech 10. – 18. května jsme vyjeli se 45 žáky na poznávací zájezd do Spojeného Království a Irska, zde si můžete přečíst reportáže dětí:

  1. den

Náš den v Londýně začal v North Greenwich, odkud jsme vyrazili na plavbu po řece Temži. Pohodlně jsme se usadili na palubě a během plavby jsme obdivovali ikonické londýnské památky. Nejvíce nás ale uchvátil moment, když jsme podjeli pod monumentálním Tower Bridge. Vystoupili jsme přímo pod London Eye a pokračovali přes Westminster Bridge až na Westminster Abbey a do St. James’s Park, kde jsme si užili klidné prostředí plné zeleně.

Poté jsme se vydali k Buckinghamskému paláci a odtud jsme se metrem přesunuli na Piccadilly Circus. Toto rušné náměstí je známé svými světelnými reklamami a energickou atmosférou. Další zastávkou bylo muzeum voskových figurín Madame Tussauds. Tady jsme si užili focení s realistickými voskovými figurínami slavných osobností, od filmových hvězd až po historické postavy. Náš další cíl byl Trafalgar Square, kde jsme obdivovali Nelsonův sloup a fontány. Londýn nám ukázal svou různorodost, bohatou historii, což nám poskytlo nezapomenutelný den plný dojmů a zážitků.

 

  1. den

V neděli jsme brzy ráno připluli do Irska. Nejdříve jsme navštívili místního chovatele ovcí, který nás provedl svou farmou. Viděli jsme, jak se nahání ovce pomocí pasteveckých psů, což byla velká zkušenost pro všechny. Pohladili jsme si jehňátka a směřovali k další zastávce. Okolo poledne jsme přijeli k národnímu parku Glendalough. Zde jsme viděli klášter a hřbitov a vznikla tu naše první společná fotka, poté jsme pokračovali k dalšímu cíli. Čekala nás dlouhá procházka po hřebenech s výhledem na jezera a zaniklou horskou vesničku. Celá túra po vrcholcích kopců byla velmi vyčerpávající, ale plná nepopsatelných výhledů a zážitků.  Celý den jsme si náramně užili, zakončili ho navštívením 121 metrů vysokým irským vodopádem Powerscourt Waterfall a pokračovali do Dublinu na ubytování.

 

  1. den

Pondělí jsme strávili v Dublinu. Sice nám celý den pršelo, ale to nás nezastavilo, a i tak jsme prošli mnoho krásných míst. Začali jsme u pivovaru Guinnes. Bohužel nás dovnitř nepustili, jelikož nám nebylo osmnáct let. Naše průvodkyně nám řekla o pivovaru pár zajímavostí a pokračovali jsme dál k muzeu Dublinia, které se zaměřuje na vikingskou a středověkou historii města. Prošli jsme si i Národní muzeum. Obdivovali jsme archeologické sbírky z doby kamenné a bronzové. Cestou jsme potkali kontroverzní sochu paní Molly Malone a pro štěstí si na ni sáhli. Dále jsme šli k nejstarší irské univerzitě Trinity Collage a na nádvoří jsme mohli obdivovat architektonické stavby.

 

  1. den

Z Dublinu jsme vyjeli do okolí poznávat středověké památky. Jako první jsme navštívili hrad Trim, který je největším hradem v Irsku. Dalším místem poznávání bylo magické místo, oblast Tara poblíž řeky Boyne. Pro Iry posvátná oblast, kde za dob Keltů byli vybíráni irští králové, kteří odtud taktéž vládli a byli zde i pohřbívání. Přesunuli jsme se do zříceného opatství Mellifont. Tento klášter byl založen ve 12. století a jeho pozůstatky stojí za prohlídku. Na závěr dne jsme se prošli po útesech a užili si výhledy na moře.

 

  1. den

Z Dublinu jsme se ráno přemisťovali do Severního Irska a projeli se pobřežní cestou Causeway Coast Route. Dojeli jsme k Obrovu chodníku, což je čedičový útvar tvořený téměř čtyřiceti tisíci sloupů. Dá se po nich volně procházet a užívat si tak krásnou atmosférou. O kus dál jsme se všichni prošli zavěšeným provazovým mostem, který se tyčí 25 metrů nad mořskou hladinou. Chvíli jsem si odpočinuli a pokračovali dál v cestě. Zastávkou byla buková alej Dark Heges, která byla vysázena v 18. století. Čas od času tu můžete vidět duha Šedé paní. Poslední zastávkou dne byla jeskyně Caves of Cushendun a pak jsme už odjížděli do Belfastu.

 

  1. den

Hned po snídani jsme se vydali do historického centra Belfastu, městu v Severním Irsku. Hlavním cílem byla návštěva muzea Titanicu. Tato nejslavnější loď vznikla právě v belfastských loděnicích. Dozvěděli jsme se informace o této lodi, ale také o historii místního loďařství. Zajímavé byly interaktivní prvky výstavy, které v nás zanechaly silný dojem. Po odjezdu z města jsme se zastavili u zdi Peace Wall, což je zeď míru, která rozdělovala katolickou a protestantskou část města. Den jsme zakončili cestou do Dublinu a přejezdem na trajektu do Walesu.

 

  1. den

Poslední den zájezdu jsme zakončili ve Stratfordu nad Avonou. Vydali jsme se na prohlídku města, známého jako rodiště dramatika Williama Shakespeara. Dozvěděli jsme se o jeho historii, osobnosti Shakespeara, prohlédli si jeho rodný dům a byli se podívat na Holy Trinity Church, kostelík a místo, kde je dramatik pochován. Čekala nás atrakce, na kterou se všichni těšili – jízda double deckerem. A to stálo za to! Všichni se dostali do druhého patra a mohli jsme se na město dívat z vysoka. Autobus nás dovezl k pohádkovému hradu Warwick. Honosný hrad jsme si mohli prohlédnout individuálně. Mohli jsme se procházet v krásných zahradách, bludištích a vyjít až do vysokých věží a užívat si výhledy na téměř celé městečko.

 

Celý zájezd se nám všem neskutečně moc líbil a určitě bychom ho zopakovali! Bohužel, zájezd je za námi a nám zbyly pouze krásné vzpomínky. Děkujeme!!!

Gabriela Jindrová, Jana Pivarčová, Markéta Fišerová, Zdeněk Brož

a účastníci zájezdu.