Autor: P. Hanková

První setkání v rámci projektu Erasmus +, do kterého se kromě ZŠ Dr. Miroslava Tyrše z České republiky zapojily i školy z Itálie, Řecka, Španělska, Portugalska a Litvy se konalo v řeckém městě Ioannina od 11. do 17. listopadu. Název projektu “Living beside the water” jsme splnili do puntíku, protože jsme se vzdělávali v blízkosti jezera Pamvotida. Měli jsme bohatý program plný zajímavých aktivit, kouzelných míst, úžasných lidí a skvělého jídla. Žáci spolu se svými učiteli představili jejich region, školu a vodní faktor v blízkosti jejich bydliště.

Žáci odvedli skvělý kus práce! Představili maskoty svých škol a vysvětlili, proč zvolili právě je. Zlepšili si také své počítačové dovednosti během ICT workshopů. Učili se, jak vytvářet online dotazník a jak zhotovit e-book pro příběh, který si připravili. Náš příběh se samozřejmě týkal Máchova jezera. Za precizní zpracování pověsti děkujeme našim šikovným žákům. Žáci měli také za úkol připravit prezentaci v power pointu, která ostatní země seznámila s vodou v našem blízkém okolí. Děti prezentaci úspěšně přednesly před tabulí. Všem zúčastněným děkujeme. Všichni se naučili nejenom fakta o vodě v okolí krásného města Ioannina, ale také základní řecká slovíčka.

Vybrali jsme také logo projektu “Living beside the water”. První úspěch naší školy na sebe nenechal dlouho čekat. Učitelé vybrali ten nejlepší z návrhů log všech zemí. Vyhrálo logo z České republiky navržené žákyní z 8. třídy. Děkujeme. Všechny loga byla krásná, takže bylo těžké vybrat nejlepší z nich.

Navštívili jsme také mnoho zajímavých míst – jeskyni Perama , jezero Pamvotis a jeho obydlený ostrov, hrad Ioannina (městské muzeum a  muzeum stříbrotepectví), vodní elektrárnu u pramene řeky Aoos, kamenný most v Zagorohorii, nejhlubší kaňon světa Vikos Gorge nebo voskové muzeum “Pavlos Vrellis”.

Bylo by velmi těžké vybrat nejhezčí a nejzajímavější místo. Všechna byla okouzlující! Děkujeme moc, Řecko! Rádi jsme tě poznali. Těšíme se na další setkání se všemi účastníky projektu opět v březnu 2020 tentokrát v České republice- v České Lípě.

Mgr. P. Hanková

Pobyt v Řecku očima dětí:
První setkání v Řecku očima Báry Nyklové
První setkání v Řecku očima Káji Kubištové
První setkání v Řecku očima Káti Pokorné

 

Fotky: P. Hanková