Pokud jste dorazili na třídní schůzky, tak jste si museli všimnout, že jsme si pro vás připravili drobné občerstvení. Jedním z cílů bylo samozřejmě potěšit unavené rodiče, kteří po práci míří na třídní schůzky a možná se někteří trochu obávají, co se dozví. Proto jsme si říkali, že kávu a něco dobrého na zub určitě oceníte. Hlavním cílem ale bylo rozšíření finanční gramotnosti.

Děti si měly připravit, co za dezert budou připravovat a vypočítat přesné náklady spojené s přípravou. Dále jsme společně vybírali, co by rodiče asi mohli ocenit a rád bych zdůraznil, že děti na všech dezertech pracovaly ve skupinkách sami bez pomoci rodičů. Celý koncept kavárny jsme namýšleli společně a hledali nápady, jak do našeho malého občerstvení rodiče nalákat. V pondělí, den před třídními schůzkami jsme měli projektový den, kdy jsme připravovali výzdobu, do které se zapojili všichni. Do následné fáze příprav a fyzické účasti na místě ať už jako obsluha nebo „lákači“ byla čistě dobrovolná a zúčastnili se jí všichni, kteří si pro rodiče připravili nějaký ten zákusek. Každý, kdo si připravoval nějaký dezert měl za úkol k němu také vymyslet takový název, který měl rodiče nalákat. Zde jsou naše originální názvy dezertů: Lulu řezy, Mrožíkův veselý perník, Kefírová bomba, Zázračný croissant, Nebeské muffiny, Jablečný štrůdl zlé královny, Slaný sen a Šnečí pochoutka. Všechny tyto mňamky jste měli možnost ochutnat v kavárně U Mrožíků.

Následující den po třídních schůzkách jsme si udělali takové malé účetnictví, kdy jsme si spočítali náklady spojené s výrobou dezertů, káva, papírové nádobí atd. Spočítali jsme také naše výnosy, které jsme nasbírali od rodičů. Jelikož jsme příspěvková organizace (škola), nesmíme nic prodávat, a proto byly veškeré příspěvky dobrovolné. To nám možná naopak prospělo a vybrali jsme téměř 8 000 Kč. Vysvětlili jsme si co jsou to náklady a jaké další mohou být. Nakonec jsme od výnosů odečetli náklady a dobrali jsme se famózního zisku 4 800 Kč.

Samozřejmě jsme si také vysvětlili, že vydělat takto velký obnos peněz během takové chvilky není jen tak a běžně lidé takové peníze nevydělávají. Proto bychom tímto chtěli moc poděkovat rodičům, kteří byli velice srdeční. Celkem jsme udělali asi 70 káv a rozdali přes 150 zákusků. Děti byly z celé akce moc nadšené a je to snad poprvé, kdy se těší na další třídní schůzky. Peníze, které jsme společně utržili jsou ve správě třídních důvěrníků, kteří mají za úkol se spolužáky vymyslet, jak s penězi naložíme.