Ve středu 12. 6. jsme se vypravili na školní výlet do ZOO Děčín. V této sice nevelké, ale zato velmi pěkné zoologické zahradě nás nečekala jenom exotická zvířata, ale také ta, co žijí v Evropě a také u nás. Po celé zahradě je rozmístěno mnoho zábavných a zajímavých naučných panelů, ze kterých jsme se mohli dovědět něco nového ze života živočichů. Zjistili jsme tak například jaké zvíře je největší spáč a prospí za den 21 hodin, a naopak komu stačí ke spánku za den jen 20 minut. Také jsme si mohli potěžkat 20 kg závaží, které váží tolik jako paroží jelena, které nosí na hlavě skoro celý rok a mnoho dalších zajímavostí. Zvířata a jejich potravu jsme si mohli v interaktivních panelech přiblížit mnoha našimi smysly.

O životě dvou naších největších predátorů v přírodě jsme se toho dozvěděli více v naučném programu, který se jmenoval Na lovu s rysy a vlky. Na dvě hodiny se z nás staly největší psovité šelmy na světě a kočkovité v Evropě. Zjistili jsme, kde žijeme a jaké jsou naše typické znaky. Co rádi jíme a kolik máme mláďat, také jak lovíme a kdo je naše kořist. Ve dvou týmech jsme si zasoutěžili navzájem v různých hrách a vědomostních úkolech o přírodě. Není důležité, jestli zvítězili vlci či rysi, ale to že to byla veliká zábava. Za odměnu jsme si všichni mohli pohladit užovku červenou, kterou nám ukázal náš průvodce zahradou Tomáš.

Poslední naší zastávkou byly RAJSKÉ OSTROVY. V této expozici, která patří k zoologické zahradě jsme mohli ve třech patrech vidět netradiční druhy rostliny a živočichů. Přízemí bylo stylizované do podoby staré lodi a přiblížilo nám život na korálovém útesu. První patro představovalo souostroví západní části Tichého oceánu a současně mangrovové pobřeží. Druhé patro přibližovalo ostrovy jihovýchodní Asie a také faunu tropického pralesa. Třetí patro nás zavedlo do oblasti Karibiku a prostředí polopouště. Vidět jsme zde mohli například živočichy jako je klaun očkatý, trnucha skvrnitá, krajta tygrovitá, outloň malý, sklípkan, hroznýšovec kubánský…

Na konci naší celodenní výpravy nás čekala odměna v podobě kopečkové zmrzliny podle vlastního výběru a potom už hurá do vlaku a cesta domů.